Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: Νομικό Πλαίσιο για την Έμφυλη Βία – Καθεστώς Απονομής Διεθνούς Προστασίας για Γυναίκες

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: Νομικό Πλαίσιο για την Έμφυλη Βία. Καθεστώς Απονομής Διεθνούς Προστασίας για Γυναίκες

 

Την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018 η Διοτίμα διοργάνωσε ένα ακόμα σεμινάριο επιμόρφωσης στελεχών που εργάζονται στο πεδίο.  Με την επιστημονική εποπτεία των συνεργαζόμενων δικηγόρων του Κέντρου Γυναικείων Μελετών και Ερευνών Διοτίμα που εργάζονται στις υπηρεσίες δωρεάν νομικής βοήθειας εντός του αστικού ιστού, το σεμινάριο απευθύνθηκε σε δικηγόρους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που βρίσκονται στους καταλόγους της Δωρεάν Νομικής Βοήθειας καθώς και σε δικηγόρους που εργάζονται σε ΜΚΟ.

 

Στο 6ωρο σεμινάριο αναλύθηκαν σε βάθος σημεία και παραδείγματα που έχουν να κάνουν α) με το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας από την έμφυλη βία, β) με ζητήματα εφαρμογής του νομικού πλαισίου για την έμφυλη βία στην ποινική και αστική διαδικασία, γ) με την  τεκμηρίωση της προσφυγικής ιδιότητας για θύματα/επιζήσασες έμφυλης βίας, καθώς και δ) προκλήσεις και κενά στην εφαρμογή του εθνικού νομοθετικού πλαισίου καταπολέμησης της έμφυλης βίας στην περίπτωση αιτουσών άσυλο και αναγνωρισμένων προσφυγισσών.

 

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στον φιλόξενο χώρο του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης  Έργων και Λόγου στα Εξάρχεια. Στο σεμινάριο συμμετείχαν 24 δικηγόροι και η διοργάνωση του έγινε πράξη με την υποστήριξη του International Rescue Committee (IRC) μέσω προγράμματος χρηματοδοτούμενου από το ευρωπαϊκό ταμείο του ECHO.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“This document covers humanitarian aid activities implemented with the financial assistance of the European Union. The views expressed herein should not be taken, in any way, to reflect the official opinion of the European Union, and the European Commission is not responsible for any use that may be made of the information it contains.”