Προκήρυξη διαγωνισμού ταινιών μικρού μήκους από τη Διοτίμα

Προκήρυξη διαγωνισμού ταινιών μικρού μήκους από τη Διοτίμα

Είναι γεγονός πως παρά την νομική κατοχύρωση της ισότητας και τις πολλές επιμέρους θεσμικές βελτιώσεις, η βία και οι διακρίσεις κατά των γυναικών δεν έχουν σταματήσει να υφίστανται. Πότε σε έντονο και άλλοτε σε πιο ήπιο βαθμό μια γυναίκα ή ένα κορίτσι θα υποστεί δυσμενή μεταχείριση για λόγους που σχετίζονται με το φύλο της: μέσα στην οικογένεια, στην εργασία, στην πολιτική και κοινωνική ζωή μέχρι  και σε μια απλή βόλτα στο δρόμο. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως 1 στις 4 γυναίκες στην Ευρώπη θα υποστεί κάποιας μορφής έμφυλη βία στη διάρκεια της ζωής της.

 

Με την προκήρυξη του διαγωνισμού θέλουμε να δώσουμε φωνή σε νέους και δημιουργικούς ανθρώπους  να εκφραστούν και μοιραστούν τη ματιά τους πάνω στο φαινόμενο της έμφυλης βίας. Ένα πρόβλημα που ακόμα και σήμερα παραμένει τόσο υπαρκτό όσο και πολλές φορές αόρατο στην καθημερινότητά μας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχών ορίζεται η 31η  Αυγούστου 2018

 

Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών Διοτίμα


Ολόκληρη η προκήρυξη:
Προκήρυξη διαγωνισμού ταινιών μικρού μήκους

 

Το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών Διοτίμα, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος SPEAK για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, προκηρύσσει διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους, με θέμα:

 

Νέες και νέοι δημιουργοί ενάντια στη βία κατά των γυναικών: Μην προσπερνάς

 

 

Μέσω του διαγωνισμού θέλουμε να δώσουμε φωνή σε νέες και νέους δημιουργούς: σήκωσε την κάμερα, άνοιξε το μικρόφωνο και αφηγήσου μια ιστορία για την έμφυλη βία, με τη μορφή μιας μικρής ταινίας μυθοπλασίας, ενός ντοκιμαντέρ, ενός visual poem ή οποιοδήποτε άλλο είδος καταγραφής σε εκφράζει.

 

 

Μοιράσου μαζί μας τη δική σου κινηματογραφική ματιά για να συμβάλλεις στην ευαισθητοποίηση – κινητοποίηση των συμπολιτών σου, σχετικά με ένα καθημερινό φαινόμενο, που παραμένει “αόρατο”.

 

 

Ο διαγωνισμός αποτελεί τμήμα της νέας μας πανελλαδικής καμπάνιας κατά της έμφυλης βίας, που  ξεκίνησε συμβολικά στις 8 Μάρτη 2018 ως «Άλλη μια καμπάνια που δεν θα έπρεπε να είναι αναγκαία…», εστιάζοντας στην ενημέρωση γύρω από τους ρόλους ανδρών και γυναικών και την απορρέουσα χρήση της δύναμης. Στόχος της είναι να κινητοποιήσει όλες και όλους, ώστε να μην προσπερνάμε τα καθημερινά περιστατικά έμφυλης βίας.

 

Το πρόγραμμα SPEAK υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της εταιρίας Παπαστράτος και στο σύνολό του περιλαμβάνει:

 1. την παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας σε γυναίκες με χαμηλά εισοδήματα, που υφίστανται ή έχουν υποστεί έμφυλη βία
 2. την ενίσχυση της πρόληψης με την οργάνωση εργαστηρίων ενημέρωσης σε ανοιχτές ομάδες νέων ανδρών και γυναικών
 3. μια καμπάνια ευαισθητοποίησης για το ευρύτερο κοινό για την έγκαιρη και αποτελεσματική αναγνώριση και αντίδραση σε αυτό το υπαρκτό και τόσο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.

 

Όροι συμμετοχής στο διαγωνισμό

 

 1. Φοιτητές/τριες, σπουδαστές/ριες σχετικών δημόσιων ή ιδιωτικών σχολών καθώς και ανεξάρτητες/οι δημιουργοί 18 έως 30 ετών.
 2. Διάρκεια διαγωνισμού από 18-4-2018 έως 31-8-2018
 3. Μέγιστη χρονική διάρκεια της διαγωνιζόμενης ταινίας, μέχρι 5 λεπτά
 4. Με την συμμετοχή του η/ο δημιουργός της ταινίας πιστοποιεί ότι το έργο του ανήκει, και είναι πρωτότυπο. Οι συμμετέχουσες/οντες στο διαγωνισμό είναι υπεύθυνες/οι για την διασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων τρίτων.
 5. Οι ταινίες  θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά μέσω wetransfer στην ηλεκτρονική διεύθυνση diotima@otenet.gr με την ένδειξη για τον «Διαγωνισμό ταινίας μικρού μήκους», μέχρι και την 31-8-2018. Παράλληλα θα συνοδεύονται από το όνομα της-ου δημιουργού ή της ομάδας και στοιχεία επικοινωνίας.
 6. Τα αποτελέσματα της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού για τις 10 πρώτες διακριθείσες ταινίες, θα ανακοινωθούν την 11η Σεπτεμβρίου 2018 και θα αναρτηθούν στην  ιστοσελίδα του ΚΓΜΕ Διοτίμα www.diotima.org.gr. Οι ταινίες αυτές θα τεθούν στην κρίση του κοινού και η ψηφορία θα πραγματοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
 7. Τα βραβεία που προβλέπονται είναι τα εξής :
  1 Βραβείο Κριτικής Επιτροπής:            1.000 ευρώ
  1 Βραβείο Κοινού:                                1.000 ευρώ
  2 Τιμητικές Διακρίσεις
 8. Σε περίπτωση που η κρίση της επιτροπής και του κοινού αναδείξουν την ίδια ταινία, τότε στη νικήτρια ταινία θα απονεμηθεί και τιμητική διάκριση για το βραβείο Κοινού, ενώ το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο βραβείο κοινού θα δοθεί στην επόμενη κατά τη σειρά επιλεγμένη ταινία.
 9. Η τελετή απονομής των διακρίσεων θα πραγματοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2018. Η ημερομηνία, η ώρα και ο χώρος της εκδήλωσης θα καθοριστούν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, στην ιστοσελίδα του ΚΓΜΕ Διοτίμα.
 10. Οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να υποβάλουν διευκρινιστικές ερωτήσεις σχετικά με τους όρους του διαγωνισμού στο ΚΓΜΕ Διοτίμα και συγκεκριμένα στον κ. Ι. Γουσέτη, e-mail: gousetis.diotima@gmail.com, τηλ. 210 3244380.
 11. Με τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό οι δημιουργοί αποδέχονται τους παρόντες όρους καθώς και αναγνωρίζουν πως το σύνολο ή ένα μέρος του αριθμού των ταινιών που θα κατατεθούν θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΚΓΜΕ Διοτίμα, συμπεριλαμβάνοντας τα ονόματα των συντελεστών. Τα πνευματικά δικαιώματα των βίντεο παραμένουν στην κατοχή των δημιουργών τους, ενώ το ΚΓΜΕ Διοτίμα δεν διατηρεί περαιτέρω δικαίωμα άλλης αξιοποίησης τους πέρα του δικαιώματος χρήσης και προβολής για τις ανάγκες του διαγωνισμού και της καμπάνιας, καθώς και τη χρήση και δημοσιοποίησή τους στο πλαίσιο του αρχείου του έργου του.
 12. Η Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού αποτελείται από τους:

Εύα Στεφανή, σκηνοθέτης

Εύη Καραμπάτσου, σκηνοθέτης

Δέσποινα Τσούμα, σύμβουλος επικοινωνίας- εκπρόσωπος του ΚΓΜΕ Διοτίμα