Διεύρυνση της δράσης της Διοτίμα στον αστικό ιστό

Διεύρυνση της δράσης μας για τις/τους πρόσφυγες στον αστικό ιστό

 

Με την έλευση του 2018 συνεχίζουμε κα εντείνουμε τη δράση μας κατά της έμφυλης βίας για τον προσφυγικό πληθυσμό που εντάσσεται σταδιακά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Μέσω της επέκτασης του προγράμματος παρέμβασης στον αστικό ιστό στην πόλη της Θεσσαλονίκης, την περαιτέρω στελέχωση του συνόλου των ομάδων με εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και τη συμβολή του Κέντρου Γυναικείων Μελετών και Ερευνών Διοτίμα στη δικτύωση των εμπλεκόμενων φορέων, συνεχίζουμε να δυναμώνουμε τις υπηρεσίες μας και να διευρύνουμε το πεδίο δράσης κατά της έμφυλης βίας.

 

 

 

Υπηρεσίες νομικής βοήθειας και διαχείρισης περιστατικών έμφυλης βίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Για την αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών που απευθύνονται ή παραπέμπονται στη Διοτίμα παρέχεται η ολοκληρωμένη  υπηρεσία της Διαχείρισης Περιστατικών Έμφυλης Βίας (SGBV Case Management) αποτελούμενη από εξειδικευμένες/ους επαγγελματίες στην έμφυλη βία, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα χρήσης της υπηρεσίας της Νομικής Υποστήριξης (Legal Aid) για το σύνολο της πορείας της υπόθεσης.

 

Οι υπηρεσίες για τις επωφελούμενες είναι πάντα δωρεάν, ενώ σε όλα τα στάδια διασφαλίζεται η απόλυτη εμπιστευτικότητα των προσωπικών στοιχείων, καθώς και ο σεβασμός στην ατομική βούληση, τις επιλογές και το βίωμα της κάθε επωφελούμενης.

 

 

 

Επέκταση της παρέμβασης και νέες υποδομές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Με τις παραπομπές υποθέσεων προς το ΚΓΜΕ Διοτίμα ολοένα να αυξάνονται, οι ομάδες διαχείρισης περιστατικών και νομικής βοήθειας στην Αθήνα θα στεγάζονται πλέον σε ξεχωριστά γραφεία. Ο νέος χώρος βρίσκεται επί της συμβολής 3ης Σεπτεμβρίου και Μακεδονίας, παραμένοντας εύκολα προσβάσιμος από τους σταθμούς Ομόνοια και Βικτώρια.

 

Παράλληλα οι υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης στεγάζονται από τον Φεβρουάριο στον δικό τους χώρο στην οδό  Δωδεκανήσου 7 αναλαμβάνοντας υποθέσεις που αφορούν επωφελούμενες/ους που διαβιούν εντός του κέντρου και των ευρύτερων περιοχών της πόλης.

 

 

 

Υποθέσεις έμφυλης βίας που έχουν αναληφθεί από τις ομάδες στον αστικό ιστό

 

Από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018, οι ομάδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έχουν ανοίξει 73 νέες υποθέσεις στον τομέα του SGBV case management και 67 νέες υποθέσεις στον τομέα της νομικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων και των υποθέσεων που οδηγούνται στο δικαστήριο. Πέρα από αριθμούς και στατιστικά, μερικές φράσεις από τις ίδιες τις γυναίκες πρόσφυγες που έλαβαν υπηρεσίες από τις ομάδες μας:

 

«Το ότι υπάρχουν άνθρωποι από πίσω μου που θα με υπερασπιστούν με κάνει να νιώθω ότι δεν το περνάω όλο αυτό μόνη μου»

«Αυτά που είπα εδώ δεν τα έχω πει σε κανέναν, πάντα φοβόμουν ότι θα με κρίνουν, νιώθω πολύ ανακουφισμένη που μπόρεσα να τα βγάλω από μέσα μου»

 

 

Για επικοινωνία με το προσωπικό, καθώς και για πληροφορίες ή παραπομπές, μπορείτε να επικοινωνήσετε στα παρακάτω στοιχεία:

Για την Αθήνα στο urban.athens.diotima@gmail.com και στο +302108816405  (12.00 – 17.00).

Για τη Θεσσαλονίκη στο urban.thessaloniki.diotima@gmail.com και στο +302310534445 (12.00 – 17.00).

 

“This document covers humanitarian aid activities implemented with the financial assistance of the European Union. The views expressed herein should not be taken, in any way, to reflect the official opinion of the European Union, and the European Commission is not responsible for any use that may be made of the information it contains.”